Viyana gezimiz..

Buradan, tabelada görülebileceği gibi ünlü Mozart'ın evine gidiliyor, ben içerisini gezemedim açık olmadığı için gittiğim saatte. Ve ünlü Sacher, orjinali ve orjinal yapım yeri olan Hotel Sacher de alt resimde. Otelin bir köşesi ayrı girişi olan bir cafe şeklinde düzenlenmiş, içerdeki ortam çok keyifli, garsona biz orjinal sacher pasta yemek istiyoruz dediğimden sanırım, 2 kere gelip sordu beğendiniz mi diye :) gayet sıcak kanlılar yani, özellikle avrupa insanına göre! Pasta'nın tadı da güzeldi ama bende bir keresinde evde yapmayı denemiştim, diyebilirim ki internet ortamındaki tarifler de orjinaline çok yakın..
En merkezi çarşısından bir vitrin görüntüsü..
Merkeze (Stephansplatz) doğru giden sokakların birinden bir anıt görüntüsü..
Ünlü opera binasının akşam görüntüsü, akşamları şehir daha keyifli zaten, ve bizi en çok şaşırtan da opera binasının dışına astıkları kocaman bir ekrandan içerde oynanan oyunu yansıtmaları-sesli ve ekranın karşısına da 3-5 sıra sandalye dizmeleri. böylece içeriye giremeyenlere de gösteriyi izleme imkanı sunuyorlar, ne hoş değil mi..bizim deyimimizle beleş tepe :)
Zaten opera çok yaygın, her sarayın, müzenin girişinde o klasik beyaz peruklu arkası uzun ceketli kostümü giymiş kişiler turistleri bilmem hangi sarayda yapılacak olan operaya bilet almaya ikna etmeye çalışıyo.
Bu da merkezi belirleyen ünlü Stephansdom adlı kilise-katedral? hangisi bilemedim ama büyük epey, içeriye de giriliyor. Dış cehpesinin sağ yanı aslında restorasyon halinde ama gelenler tamamamının nasıl olduğunu algılayabilsin diye gerilen branda orjinalini yansıtıyor, bu resimde farkı anlayamayabilirsiniz bile..
Yine merkezden bir sokak..sağ taraftaki Galeteria dondurmacı oluyor, italyan dondurmacıları bol bol var ve en güzeli geç saatlere kadar açıklar!
Çarşıda bir pastane vitrini...dikkatimi başka ne çekebilir ki :))
Burası sanat tarihi müzesinin içi..Üst katın ortalarında, ortası aşağıya bakan geniş balkon yapılı yerinde-anlaşılır oldu mu bilmem ama- pastane işletiliyor, birşeyler yiyip içebiliyorsunuz, ortama fazla koku salmayacak yiyecekler, harika bir sütlü tatlı yedim orda ayıptır sölemesi, fotoğraflamak gelmedi aklıma ama zaten genel olarak avrupa tatlılarının en çok sevdiğim yönü bol sütlü ve çok hafif olmaları.
Burası o sanat tarihi müzesinini bahçesi tam karşısında da aynı tarzda; belki de simetrik olarak aynı yapıdan 2 adet yapılmıştır?
Bu tür ayrıntıları rehberiniz olmayınca öğrenemiyorsunuz maalesef. O diğer bina daha doğrusu saray da doğa tarihi müzesi oluyor.
Bu otelimizin sokağındaki eczanenin vitrinden bakınca iç görüntüsü. Tavan boyamaları göz alıcı değil mi? Eczanenin üstünde, yani bulunduğu eski binanın taşlarına işlenmiş olarak "Aphotheke der barmherzigen brüder" yani merhametli erkek kardeşlerin eczanesi gibi çevrilebilecek bir yazı var. Bulunduğu bina da aslında kilise, yada kiliseye çevrilmiş sonradan, tam bilemeyeceğim..
Daha çok eklenebilecek ve anlatılacak yer ve fotoğraf var ama şimdilik bu kadarla kalsın..fırsatı olanlara tavsiye ederim Viyana'ya gitmeyi, çok uzun kalmaya da gerek yok, 1,5 günde bitiyor şehir, sonra çevre şehirlere geçilebilir..Slovakya'nın başkenti Bratislava 1 saatmiş trenle, zaten Budapeşte, Prag o çevrede..turlar da genelde bu şehirleri kapsayacak şekilde düzenleniyor..

Yorumlar

Popüler Yayınlar